Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid over brandveiligheid

In principe ligt de eindverantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van een gebouw steeds bij de bouwheer. Aangezien de meeste bouwheren niet altijd thuis zijn in deze materie, wordt die verantwoordelijkheid vaak uitbesteed aan een architect die alles concreet uitwerkt.

Architecten zijn op de hoogte van de wetgeving en de eisen die erin geformuleerd worden.

Controle over brandveiligheid

De brandveiligheid van je gebouw zal na oplevering gecontroleerd worden door de brandweer. Zij komen in opdracht van de burgemeester meestal ter plaatse kijken. Overleg dus zeker op voorhand met het lokale brandweerkorps om te kijken aan welke eisen je gebouw moet voldoen. Op die manier kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vroeger stelde de brandweer regelmatig zelf eisen omdat er in veel gevallen nog geen wetgeving voorhanden was. Dit maakte dat het lokale brandweerkorps grotendeels bepaalde hoe men een gebouw in de gemeente in kwestie brandveilig moest maken. Momenteel is het echter zo dat de wetgeving op de eerste plaats komt. Enkel voor renovaties is er nog geen waterdichte brandwetgeving. Hier hangt dus alles nog af van de eisen van de brandweer, en is het als het ware een spel van ‘geven en nemen’.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication